Turebergslöparen Andreas Almgren kommer till Stockholms stadion 2 juni för att springa 3 000 meter mot världseliten på BAUHAUS-galan.

Andreas Almgren slog till med ett suveränt 10 000 meter i USA i lördags kväll då han satte svenskt rekord med 26.52.87. Han har nu bestämt sig för att springa Diamond League-grenen 3 000 meter på BAUHAUS-galan på Stadion 2 juni.

– Jag ser verkligen fram emot 3 000 meter. Att få springa inför ett fullsatt Stadion är en friidrottares dröm! säger rekordinnehavaren Almgren.

En Diamond League-arrangör kan själva välja om de vill köra 3 000 meter eller 5 000 meter på sin tävling. Något som BAUHAUS-galan har utnyttjat för att passa Andreas Almgren så bra som möjligt.

– Vi har valt en kortare distans för att det skall passa Andreas EM-uppladdning i Rom som börjar fyra dagar efter BAUHAUS-galan. Det är en riktigt bra möjlighet för honom att putsa sitt svenska rekord på distansen. Han kan även plocka viktiga rankingpoäng. Hans personliga rekord är lite märkligt bättre inomhus än utomhus. Det vill han nog ändra på, säger Jan Kowalski, tävlingsansvarig på BAUHAUS-galan.

Andreas Almgren varvade resultaten på Diamond League förra året. Han bröt 5 000 metersloppet i Florens. Därefter följde han upp med ett praktfullt svenskt rekord på 1 500 meter på Bislett Games i Oslo på fina 3.32.00. Därefter sprang han BAUHAUS-galan på just 3 000 meter där han fick stryk av Spårvägaren Emil Danielsson. Emil som för övrigt är son till Jonny Danielsson, vars 10 000-metersrekord som Andreas Almgren slog i lördags.

Andreas svenska rekord på 3 000 meter inomhus är 7.34.31 och utomhus 7.37.05. Han har nu 6 (!) officiella svenska rekord utomhus (1 500, 3 000, 5 000, 10 000, 10 km väg, halvmarathon).

De svenska rekorden publiceras här Rekords Friidrottsstatistik